CURTEA DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE, ANUNȚĂ SCHIMBĂRI RADICALE ÎN ACTIVITATEA AGENȚIILOR DE SECURITATE NAȚIONALĂ ALE STATELOR MEMBRE

CURTEA DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE, ANUNȚĂ SCHIMBĂRI RADICALE ÎN ACTIVITATEA AGENȚIILOR DE SECURITATE NAȚIONALĂ ALE STATELOR MEMBRE

Comunicatul de presă publicat astăzi de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, anunță schimbări radicale în activitatea agențiilor de securitate națională ale statelor membre.

Hotărârea Curții de Justiție a vizat patru cazuri din Franța, Belgia și Marea Britanie în care guvernele au solicitat extinderea instrumentelor de supraveghere invocand protecția cetățenilor lor, dar va produce efecte la nivelul tuturor statelor membre UE.

CJUE a decis că supravegherea nerestricționată în masă a telefoanelor și datelor de pe internet este ilegală. Curtea consideră că păstrarea generală și nediscriminatorie a acestor date poate fi permisă numai atunci când guvernele se confruntă cu o „amenințare gravă la adresa securității naționale care se dovedește a fi autentică și prezentă sau previzibilă”.

„O astfel de interferență cu drepturile fundamentale trebuie să fie însoțită de garanții eficiente și să fie revizuită de o instanță sau de o autoritate administrativă independentă”, a se arată în comunicat.

În acest tip de situație, accesul complet la datele utilizatorilor de telefonie și de internet ar trebui să fie limitat la o perioadă ”strict necesară”. Mai mult, colectarea în timp real poate fi permisă dacă este limitată la persoanele pentru care există un motiv valid pentru fi suspectate de implicare î in n activități teroriste.

”În situațiile în care un stat membru se confruntă cu o amenințare gravă la adresa securității naționale, statul membru respectiv poate deroga de la obligația de a asigura confidențialitatea datelor referitoare la comunicațiile electronice prin impunerea, prin măsuri legislative, a păstrării generale și nediscriminatorie a acestor date pentru o perioadă limitată de timp la informațiile strict necesar, dar care poate fi extins dacă amenințarea persistă”, se arată în comunicat

Prin urmare, nu supravegherea în masă a comunicațiilor sau a traficului de internet nu va mai fi posibilă în mod implicit în scop preventiv, ci va fi necesar ca organismele implicate în protejarea securității naționale să dovedească existența unei amenințări grave reale.

Efectele deciziei Curții

Decizia Curții va constitui cu siguranta un impediment suplimentar în adoptarea de către Comisia Europeană a deciziilor privind nivel de protecție adecvat al statelor terțe.

Una dintre cele mai afectate tări de aceasta decizie poate fi Marea Britanie, care de la începutul anului următor va părăsi oficial blocul comunitar al EU in urma Brexit-ului, dobândind astfel statut de țară terță. În acest context, decizia Curții privind încalcă drepturile fundamentale la viața privată, protecția datelor și libertatea de exprimare a legii privind puterile de investigare din Regatul Unit, va face aproape imposibilă adoptarea unei decizii de adecvare.

Observăm că aceasta este o a doua decizie a Curții, din acest an, care consideră a fi disproporționată intruziunea legislației naționale de supraveghere în drepturile fundamentale ale cetățenilor, după ce în luna iulie a acestui an, Curtea a invalidat decizia de adecvarea care oferea legalitate transferului de date între Europa și organizațiile din Statele Unite ale Americii care aderau la Privacy Shield.

Acesta este un semnal clar că Europa nu va face concesii în ceea ce privește protejarea cetățenilor săi, în ciuda dorintelor statelor membre sau terțe de a monitoriza cât mai strict activitatea cetățenilor săi și nu numai, indiferent ca exista sau nu suspiciuni asupra unui risc real sau grav la adresa securității naționale.

Hotărârea Curții de Justiție:  https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2020-10/cp200123en.pdf