Imobilul din Piața Libertății este perfect pentru Muzeul Revoluției

Consilierul local FOLICĂ PETRICĂ, le-a spus colegilor lui din Consiliul Local Timișoara că trebuie demarate urgent procedurile pentru amenajarea muzeului. A găsit el locul potrivit: în clădirea Garnizoanei militare.

„Sediul adecvat pentru Muzeul Revoluției este chiar clădirea Garnizoanei militare, în fața căreia, în decembrie 1989, au fost uciși sau răniți cetățeni ai Timișoarei care protestau împotriva regimului comunist. Le datorăm recunoștință veșnică martirilor Timișoarei”, a precizat Petrică Folică.

Clădirea care adăpostește Garnizoana aparține, de anul acesta, Consiliului Județean Timiș. Autoritățile județene au anunțat deja că își doresc să mute acolo Biblioteca județului.

„Nu m-am gândit la o astfel de variantă. Noi va trebui să stabilim destinația foarte clară a Garnizoanei. Am spus că acolo vom face biblioteca centrală a județului Timiș și abia apoi putem vorbi despre o altă destinație a spațiului. Noi avem obligația, prin protocolul de preluare a garnizoanei, să asigurăm acolo, în primul rând, spațiul necesar pentru funcționarea Centrului Militar Județean. Abia după aceea putea discuta de alte propuneri”, ne-a declarat Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș.

Potrivit lui Petrică Folică însă, imobilul din Piața Libertății este perfect pentru Muzeul Revoluției.

„Simbolistica și arhitectura clădirii o face potrivită pentru un muzeu. Spațiul interior este constituit din foste celule de detenție cu vizetă, cu iluminare naturală redusă, ceea ce face spațiul neadecvat pentru activități ce necesită o bună iluminare, cum ar fi o bibliotecă. Muzeul Revoluției Anticomuniste va fi un reper unic pentru cunoașterea adevărului istoric de către generațiile tinere și va demonstra, încă o dată, că la Timișoara se dă ora exactă a democrației”, consideră consilierul local.

Acesta cere autorităților județene să transmită, în administrare sau în folosință, clădirea Garnizoanei din Piața Libertății în vederea amenajării unui Muzeu al Revoluției Anticomuniste. Decizia finală le va aparține însă consilierilor județeni.

Articol aparut in TION